Kalmarpar på 9:e plats i SM

 i Beachvolley, Tävlingar

995135_590323527687127_552888949_nFelicia Österberg och Henric Wahlberg från Kalmar VBK tog chansen och deltog i Mix-SM 2013 som spelats i Falkenberg. Denna vecka är det full fart på stranden i Falkenberg då ungdoms-SM, junior-SM, mixed-SM, herr- och dam-SM m.m. avgörs samma vecka. Här berättar Henric och Felicia om sina upplevelser…

Vi spelade ihop, mest på skoj, i Böda tidigare i sommar. Läs mer om det här. Vi tyckte att spelet funkade bra då och att vi hade mer att ge. Vi började lite löst att ”drömma” om att åka till Falkenberg och representera Kalmar VBK i SM. På vägen dit har vi även hunnit med att vinna en onsdagsturnering. Det gick inte att hålla på längre, vi anmälde oss!

20130731_103831

Tidig onsdagmorgon susade vi iväg i Felicias fina Toyota Yaris, ”Yarre-parre”. I långa nerförsbacken vid Simlångsdalen fick vi t.o.m. upp den i 120 km i timmen!!! Till tonerna av ”Bakom mina solglasögon” gled vi in i Falkenberg.

Vid 12.30 var det dags för s.k. tekniskt möte. 62 långa vältränade spelare, plus en halt, lytt & handikappad tjej med sin överviktige partner från Kalmar inträngda i ett konferensrum. Fyra representanter från volleybollförbundet presenterade spelupplägg och förhållningsregler, samt vilka grupper som var framlottade.

Vädret var skapligt. Mycket sol, lite moln, inget regn. Däremot vind, MYCKET vind. Vi kände igen några namn i gruppen och anade att detta skulle bli väldigt tufft. I första matchen skulle vi möta Ström/Van Duinen som båda spelat på Sverige Touren (Topp 8 i Sverige). Men till en början var vår värsta motståndare vinden. Av de tio första bollarna var nog minst fyra serve-ess till motståndarna som skickligt utnyttjade vinden. Första set förlorade vi med 21-11. I andra set började vi behärska vinden, samtidigt som motståndarna slog av på takten en smula. Vi hade faktiskt ledningen hela setet ända till slutbollarna, då setet förlorades med 21-18.

I andra matchen mötte vi rutinerade och välmeriterade Hansson/Hansson. De har spelat ihop många år och har båda medaljer från t ex challenger(dam/herr) på meritlistan. Detta hindrade inte oss från att föra matchen och vinna stabilt med 2-0. Framförallt lyckades vi utnyttja vinden i vårt servande, och kunna sätta press på motståndarna och hindra dem från att komma till bra anfallslägen. De anfall de fick till grävde Felicia upp och Henric satt dem säkert på andraboll.

I tredje matchen mötte vi än mer rutinerade paret Fransson/Fransson, där herrspelaren tidigare på dagen spelat final i veteran-SM (herrar 35 plus). Nu hade vinden mojnat en smula och det blev lite bättre spel. Framförallt från vår sida, då vi spelade riktigt bra och hade greppet i hela matchen. Seger med 2-0 och makalös lycka över avancemanget!

Så här glad blir man när man äter banan, OCH GÅR VIDARE till slutspel i SM.

Så här glad blir man när man äter banan, OCH GÅR VIDARE till slutspel i SM.

Matchbollen slogs in vid halvsjutiden på kvällen. Nu var det dags att lösa det praktiska problemet med övernattning. Ett par samtal till hotell och vandrarhem i närheten visade att det här skulle bli svårt – ALLT FULLT! Men till slut fick vi tag på ett ställe som hette ”Strandkanten” och låg några kilometer norr om Falkenberg. Detta visade sig vara ett fantastiskt ställe. Ett vandrarhem/pub/restaurang som ligger precis på den underbara sandstranden. God mat, mysiga rum, underbar frukost, trevlig personal. Rekommenderas!

http://www.strandkantenklittergarden.se

Fin utsikt från frukostmatsalen!

Fin utsikt från frukostmatsalen!

Nästa dag var vi på plats för att döma den första åttondelsfinalen. Den spelades på den ”lilla centrecourten” där vi skulle spela vår åttondelsfinal direkt efter.

Felicia i domarstolen på lilla centrecourt. Publiken kom först i andra matchen på planen :-)

Felicia i domarstolen på lilla centrecourt. Publiken kom först i andra matchen på planen 🙂

Våra motståndare i åttondelsfinalen Sköldberg/Hedberg, visade sig vara ett tekniskt skickligt lag, som vunnit sin grupp till synes enkelt. Fredrik Sköldberg har ett brons från förra årets mix-SM på meritlistan. Vi spelade riktigt fokuserat och bra redan från började. Vårt eget anfallsspel fungerade nästan 100%-igt. Men vi hade lite problem med att komma åt motståndarnas shots. Vi ledde hela första set, men tappade lite på slutet och förlorade tyvärr setet med 22-20. I andra set spelade vi ännu bättre och tog säkert hem det med 21-14. Skiljeset blev jämnare med det kändes ändå bra hela tiden. Mot slutet fick motståndarna 13-12 vid sidbyte och vi hamnade då på den vindmässigt dåliga sidan. Vi lyckades ändå vinna två raka poäng och skaffa oss matchboll 14-13 i egen serve.

Vi servar för match, motståndarna anfaller långt i mitten. Henric plockar upp bollen i försvar, lägger lite snålt fram den till Felicia som passar upp bollen ett par meter från nät och Henric går upp och….istället för att placera den säkert som i hela matchen hittills så spelar han på säkerhet och lägger över ett alltför enkelt anfall som motståndarna plockar upp och vinner bollen. De vinner sen en till och Mia Hedberg avgör matchen med ett serve-ess på Felicias linje. Mias bästa serve i matchen och Felicias enda miss i mottagning. Två trista misstag som hindrade oss från att gå vidare till kvartsfinal.

Sköldberg/Hedberg förlorade sen en jämn kvartsfinal. Vad hade vi kunnat göra i den matchen? De som vann den matchen gick sen till final! Vad hade vi kunnat göra i semifinalen? Det är kul att drömma iaf. Ström/Van Duinen som vi förlorade mot i första matchen i gruppen blev svenska mästare 2013.

Men vi slutade på en 9:e plats och det var mycket bättre än vi förväntat oss! Nästa år siktar vi på medalj 🙂

Tack till alla som följt och stöttat oss via olika kanaler!

SVT gjorde ett kort reportage om ett av paren som deltog i mix-SM. Märkligt nog inte Henric & Felicia 😉

Se klippet här

Kontakta oss

Ingen är här just nu, men skicka gärna ett meddelande.