Kalmar VBK på beachvolley-SM

 i Beachvolley, Tävlingar

Veteran-SM

Veteran-SM är SM med åldersgräns. Det finns många åldersklasser, 35+, 40+, 45+, 50+ och 55+. Kalmar VBK hade ett lag med i den ”yngsta” klassen, +35. Det är egentligen en ganska märklig klass då världselit och sverigeelit till stora delar är över 35. Dessutom kan ju spelare som är t ex 45+ spela även i de ”yngre” klasserna. Så veteran-SM är ett SM-light med nya veteraner blandat med äldre välmeriterade spelare. Och en hel del av spelarna i veteran-SM spelar ju även senior-SM.

Kalmar VBK’s lag i veteran-SM +35 består av Henric Wahlberg & Magnus Rosenlund. Mange och Hence gör sitt första veteran-SM tillsammans, och sin första tour-tävling tillsammans överhuvudtaget.

Kalmarkillarna anlände lagom till det tekniska mötet kl 12.30. Där får man all information om turneringen, och blir tilldelad banor och grupper. Efter mötet söker man sig till sin bana och där ligger man lågt och väntar spänt på vilka andra lag som kommer att flockas kring denna bana. De tre lagen dyker upp, några börjar bolla och smasha, och Magnus och Henric konstaterar hoppfullt att det är i alla fall två lag man kanske kan rå på, det tredje blir nog tufft då de spelade på Sverigetouren senast förra året. Men två segrar räcker ju för att gå till slutspel. Matchstart närmar sig och plötsligt surras det om att man har gjort om grupperna. Snabbt kollar killarna mobilen och javisst, de är i en ny grupp. En riktigt TUFF grupp med kända och minst sagt meriterade spelare.

Det är en fyralagsgrupp, men ett lag dök aldrig upp. De andra två lagen är:

Mikael Östberg

Mikael Östberg

Mikael Östberg, 39. Meriter: SM-guld, SverigeTour-segrar och mängder av framskjutna placeringar från 90-talet och framåt. En av sveriges bästa försvarsspelare genom tiderna.

Andreas Gilbergsson

Andreas Gilbergsson

Spelar ihop med Andreas Gilbertsson 37, också ett SM-guld (tror jag) och mängder av framskjutna placeringar. Har kanske sveriges hårdaste diagonala spike, och ett grymt block.

Det andra laget i gruppen är nog ännu mer meriterade.

IMG_4009

Peter Tholse

Peter Tholse, 48 år. 370 inomhuslandskamper. Deltog i OS 1988 och tog ett EM-silver för Sverige 1989. Ett antal veteran-SM guld i beachvolley. Hans son är en av sverige bästa volleyboll och beachvolleybollspelare.

Håkan Björne t.v.

Håkan Björne t.v.

Han spelar ihop med Håkan Björne 50, 240 inomhuslandskamper, EM-silver från 1989. Under många år toppspelare på beachvolleytouren, och flera veteran-SM guld.

Dessa herrar får tampas med:

Magnus Rosenlund

Magnus Rosenlund

Magnus Rosenlund, 39, topprankad i kalmars onsdagsturneringar under senaste tre åren.

Henric Wahlberg

Henric Wahlberg

Han spelar ihop med Henric Wahlberg 36, onsdagsturneringsfinalmästare 2013, en handfull open-segrar.

Första matchen möts Wahlberg/Rosenlund och Östberg/Gilbertsson. Ganska tufft motstånd. Henric och Magnus bjuder på bra motstånd i matchen, så Östberg/Gilbertsson tvingas iaf att anstränga sig för att vinna. Kalmarkillarna väljer att serva på den luriga Östberg då man anser sig chanslösa att stoppa Gilbertssons hårda spikar. Flera gånger lyckas Henric lura Östberg och plockar upp hans shots, och Mange lyckas blocka ner honom flera gånger. Men poängen ringer iväg och matchen slutar 2-0 (21-12, 21-13).

I den andra matchen möter man de lite äldre och längre Tholse/Björne. Blocket visar sig vara ett problem då motståndarna stänger till stora delar vid nät, samtidigt som kalmarkillarna inte kan göra samma sak. Men setet blir ändå hyfsat jämnt och slutar 21-17 till Tholse/Björne. I andra set lyckas Kalmarkillarna utnyttja vinden bra i serven och presser hårt på Peter Tholse som börjar darra rejält i mottagningarna. Magnus och Henric har ett litet grepp, men det blir väldigt jämnt. Kalmar är starkast på slutet och vinner setet med 25-23. I tredje set gör motståndarna ett litet ryck i början, men Magnus och Henric är ändå med och hugger hela vägen… Men förlorar tyvärr med minsta möjliga marginal. 15-13. Och därmed var veteran-SM sagan slut för denna gång.

Veteran-SM vanns av ovan nämnda Östberg/Gilbertsson. I finalen slog de ovan nämnda Tholse/Björne.

Mixed-SM

Henric stannar kvar i Falkenberg då han nästa dag ska spela mixed-SM ihop med Felicia Österberg för andra gången. I år spelar Felicia för Lund, men har tidigare tävlat för Kalmar i flera år. Kalmarparet har inte spelat några rankingturneringar ihop i år och är därför sist rankade av de 32 lag som är med i turneringen. Därför hamnar man i samma grupp som bl a kalmarbekantingarna Erik & Frida. De andra två lagen i gruppen känner man inte till sen innan.

Henric och Felicia inleder SM med en match mot Lindberg/Andrén. Motståndarna är oförskämt vältränade och dominerar på inspikning. Men Henric och Felicia är rutinerade och går ut och spelar ett näst intill felfritt set. Man mosar motståndarna med 21-11. I andra set vänder spelet en smula och motståndarna kommer tillbaka, Kalmar förlorar med 21-16. Men i tredje set är Henric & Felicia starkast och vinner säkert med 15-11.

I andra matchen möter de Erik & Frida som tidigare bodde och spelade i Kalmar. Dessa har nu flyttat till Umeå och bosatt sig i inomhushallen, vilken tydligt märks då de har höjt sitt spel många nivåer. De vann häromveckan en stor mixedturnering i Tylösand och är visst topprankade här i SM. Det blir en ruggigt jämn match. Henric och Felicia spelar bra och lyckas pressa Frida med sina servar. Seger i första set med 21-19. Andra set är lika jämnt, men Kalmarlaget har svårt att komma åt Erik&Fridas snabba spel i försvar. Erik lyckas gång på gång vinna bollar enkelt, tack vare fina pass av Frida. Umeå vinner andra set med 21-18. Tredje set är Kalmars….nästan hela vägen. Henric och Felicia spelar stabilt och leder hela vägen…ända tills det står 14-11 och har 300 matchbollar (nästan). Då vinner Erik & Frida 5 rakar bollar och därmed matchen.

I tredje och sista matchen möter man Kenne/Persson som förlorat sina matcher innan och i princip är ute. Henric och Felicia spelar säkert och vinner första med 21-15. Men i andra spelar motståndarna bättre och setet är helt jämt. Då händer något vid en försvarsräddning och Felicias nackproblem dyker upp och besvärar. Hennes högerarm blir mer eller mindre obrukbar (hon är högerhänt) och hon får använda vänstern, som hon dock tränat med i flera år. Spelet är jämnt och Kalmar förlorar med 21-18. I tredje set är Kalmarparet starka igen. Henric tar lite mer ansvar och Felicia spelar klokt. Man leder genom hela setet och lyckas återigen få matchbollar 14-12, som man återigen förlorar och förlorar matchen. Usch!!!

Men det visade sig inte spela någon roll utan man slutade ändå tvåa i gruppen efter Erik & Frida, och gick därmed vidare till 8-delsfinal nästa dag.

8-delsfinal för andra året i rad. Där väntade väldigt tufft motstånd, och mycket blåsigare väder. Nu blåste det alldeles för mycket för passa Långviks-laget. Det var t.o.m. svårt att sikta med servarna nu. Motståndarna var klart mycket bättre, men Kalmarlaget gjorde inte bort sig. Matchen slutar 2-0 (21-12,21-16) Motståndarna (Wijk-Tegenroth/Andersson-Hellberg) gick sen vidare till semifinal där de förlorade.

Här är lite bilder från 8-delsfinalen. Vi hoppas att denna berättelse ska inspirera fler Kalmarlag att satsa mot SM, och även ge sig ut på touren. Kalmars spelare ÄR tillräckligt bra för att vara med och ge de andra en match!

Inspike

Inspike

DSC03372

Trångt på läktaren på lilla centre court

Trångt på läktaren på lilla centre court

Svävserve i motvinden

Svävserve i motvinden

Planerna ligger fint på stranden precis vid Hotell Strandbaden

Planerna ligger fint på stranden precis vid Hotell Strandbaden

DSC03496 DSC03521 DSC03565

Kontakta oss

Ingen är här just nu, men skicka gärna ett meddelande.