Årets aprilskämt – arenabygget stoppas av Kalmar Läns Museum

 i Beachvolley, Klubben

april

De flesta förstod säkert att det hela var ett skämt. Arenabygget går framåt enligt plan och en del spelare har redan varit och känt på sanden. Vi ser fram emot en härlig sommar med massor av social beachvolley, häftiga tävlingar och nya bekantskaper!

I lördags var det smygpremiär på Kalmars nya beachvolleyanläggning vid Långviken. Idag stänger Kalmar Läns Museum anläggningen och avbryter därmed bygget. 
Fynden som gjorts vid byggplatsen har väckt stort intresse inom svensk arkeologi.
I slutet på juni räknar muséet med att kunna visa utgrävningen för allmänheten, men tills vidare är det avspärrat. Några idrottsaktiviteter i sommar lär det inte bli.

Smyckesgömmorna hittades på två platser runt anläggningen. Den ena vid kortsidan av det som skulle blivit en centrecourt, och det andra ungefär i mitten av bana 4. Båda innehöll vackra dräktspännen i förgyllt silver tillsammans med hundratalet pärlor, bjällror och fingerringar, skriver Kalmar Läns Museum i ett pressmeddelande.

20140609_144255-e1402332619572Spännena är av högsta kvalitet och är av den typ som har tillhört kvinnor ur järnålderssamhällets toppskikt. Fynden vid Långviken saknar motstycke på svensk mark och vittnar om välstånd med också kontakter med kontinenter, framförallt Romarriket.

Sedan 2001 har Museiarkeologi Sydost vid Kalmar Läns Museum genomfört arkeologiska utgrävningar på olika ställen runt Kalmar Slott. Syftet är att finna platsen där de finare herrskapen hade sin sommarförströelse under ca 400-talet.
– Kanske att man till och med roade sig med någon form av beachvolley här, redan på 400-talet, säger Mick Asasson som leder utgrävningarna vid Långviken.

Många av fynden tyder på att de fina damerna var här och badade, kanske hade någon form av friskvård, eller var det bara ett sätt att komma bort från det hårda slottslivet.

Tänder av husdjur

Volleybollklubben är inte orolig
– Klart att det är tråkigt att vi inte får spela något i år, säger Magnus Rosenlund, klubbens ansvarige för beachvolleyverksamheten. Men, fortsätter han, vi inser det historiska värdet i fynden. Jag tror ändå att de flesta av våra spelare kommer att hänga här nere och umgås, grilla och ha kul. Det har egentligen ändå aldrig varit spelet som varit det viktiga för oss.

Klubben hoppas att få igång beachvolleybollverksamheten under 2016, men Kalmar Läns Museum har ej kunnat lämna några säkra indikationer på när utgrävningarna kan vara klara.

Länk till artikeln på Kalmar Läns Museums hemsida

Reportage i SR P4

(avsnittet om Långviken kommer en minut in i reportaget)

Länk till artikel i Barometern

Kontakta oss

Ingen är här just nu, men skicka gärna ett meddelande.